Förvånansvärt har spelkonsolen i vissa hänseenden sina rötter i andra världskriget. Uppfinnaren och ingenjören Ralph H. Baer föddes i Tyskland 1922 och 1938 flydde hans familj till USA. 1943 inkallades han till militärtjänst inom underrättelsetjänsten. Han fick senare en utbildning finansierad av nytillkommen lag för återvändande veteraner. Baer tog 1949 examen i TV-teknik som då var väldigt unikt och nu började det hända saker. Redan i början av 1950-talet fick Baer idén om TV- spel. Under 1960-talet började han på allvar undersöka möjligheten att spela spel på TV-skärmar. Han lyckades med att utveckla den första spelkonsolen 1967 som kallades ”The Brown Box”. Nästa utmaning blev att hitta en distributör och affärspartner. Dock var ingen intresserad. Fast 1971 blev det napp och året därefter, 1972, släpptes världens första spelkonsol till allmänheten.

Nintendo

Under spelkonsolens första år på 1970-talet var det Magnavox och Atari som rådde på marknaden. Magnavox lanserade en serie spelkonsoler under namnet Odyssey. Atari hade stor framgång med spelkonsolen Atari 2600 och tog ledningen i början av 1980-talet. Vid datorspelskraschen 1983 gick dock Atari i konkurs och snart därefter tog Nintendo över manteln. De blev oerhört framgångsrika från start med Nintendo Entertainment System, lanserat 1983.

Playstation

I likhet med Nintendo har tillverkaren Sony redan från start haft framgång med sin spelkonsol Playstation. Playstation lanserades först 1994 i Japan och därefter 1995 i övriga världen. Det blev en omedelbar succé med hittills över 100 miljoner sålda exemplar. I jämförelse har Nintendo Entertainment System sålts i över 60 miljoner exemplar. Dessutom blev efterföljaren Playstation 2 en ännu större framgång med 155 miljoner sålda.

Xbox

Några år efter att Sony lanserade Playstation blev det Microsofts tur att lansera Xbox. Xbox lanserades först 2001 i Nordamerika och därefter 2002 i övriga världen. Även om Xbox var en mindre finansiell framgång jämfört med giganterna Nintendo och Playstation gjordes ändå tekniska framsteg, bland annat Xbox Live, en tjänst för onlinespel och nedladdning som möjliggjorde anslutning till andra spelare via ett bredband.