Game Boy lanserades av speljätten Nintendo 1989, som den första handhållna spelkonsolen på marknaden. I dagens läge, när var och varannan har egen mobiltelefon, är det svårt att förstå hur revolutionerande detta var. Visst, tidigare hade det funnits handhållna ”konsoler”, men dessa innehöll ett, kanske två, olika spel att spela. Med lanseringen av Game Boy ändrades synen på spelandet helt och hållet. Plötsligt var det möjligt att spela de populära tv-spelen på bussen, i bilen, eller vart som helst. Konsol-varianten var så populär att den fortfarande, nästan 20 år senare, är en av de tre bäst säljande spelkonsolerna någonsin.

Game Boy – inte bara en konsol

När man talar om Game Boy är det lätt att få intrycket att det rör sig om en enda konsol. I själva verket finns det 9 olika konsoler som burit namnet Game Boy. Originalet lanserades redan 1989, medan den allra senaste varianten, Game Boy Micro, nådde marknaden under 2005. Vad var det då som var så speciellt med Game Boy? I själva verket hade handhållna ”tv-spel” redan existerat under många år, men med Game Boy blev det plötsligt möjligt att spela flera olika spel på samma konsol. Allt som behövdes var att byta spelkassett, istället för att byta ut hela spelet.

Spel

En del av succén bakom Game Boy ligger antagligen i namnet Nintendo. Redan 1989 låg företaget bakom flera stora speltitlar som Super Mario bros, Castlevania, Zelda och Metroid. Naturligtvis lanserades storsäljaren, Super Mario land, tillsammans med spelet 1989 och man får förmoda att detta bidrog en hel del till framgången. Fler spel skulle sedan tillkomma och bland de mer välbekanta titlarna finns exempelvis Final Fantasy, Castlevania och Mega man. Eftersom alla nya konsoler var bakåtkompatibla (man kan spela gamla spel på nya konsoler) kunde nya spelare njuta av de gamla spelen på sin nya konsol. Allt sammantaget, ett recept för framgång som hållit i sig.